Nove objave na vaš mail!

Vsak nov zapis, vam lahko pošljem po elektronski pošti. Prijavite se tukaj:

Poglejte kaj sem zapisal, natanko pred letom dni:

Imate svoj krizni priročnik?
Kaj boste naredili, ko pride kriza? Ni vprašanje, ali bo tudi v vaše podjetje prišla kriza. Vprašanje je, kdaj in kakšne vrste bo naslednja kriza. In ...

Iz dnevnika marketinškega guruja 1. del

90_b_iz_dnevnika_guruja1.jpg

V knjigi boste našli 97 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Zanimivo in poučno branje. Vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse. Če vas zanima marketing, če želite uspeti v poslu, potem je ta knjiga za vas.

Iz dnevnika marketinškega guruja 2. del

88_b_iz_dnevnika_guruja2.jpg

V knjigi boste našli 93 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Marketing, direktni marketing, prodaja, retorika, dobičkonosne ideje. Zanimivo in poučno branje, vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse.
 

Iz dnevnika marketinškega guruja 3. del

89_b_iz_dnevnika_guruja3.jpg

V knjigi boste našli 105 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Zanimivo in poučno branje, vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse. Marketing, direktni marketing, dobičkonosne marketinške ideje za vsak posel.

Tag

Aleš Lisac, Marketing, Direktni marketing, Trženje, Neposredno trženje, Retorika, Retorik, Javno nastopanje, Šola retorike, Prodaja, Povečanje prodaje, Zaslužek, Povečanje zaslužka, Oglaševanje, Guru, Coaching, Seminarji, Knjigarna, Dobre knjige, Svetovanje, Consulting,

Недорогое постельное белье в Киеве

<< nazaj Minimalna plača – 800 evrov
Dnevnik guruja
Komentarji:   36 26.11.2009

Po mojem mnenju bi morala biti minimalna plača 800 evrov. Zakaj? Ker bi na ta način v vseh podjetjih, kjer trenutno zelo slabo plačujejo zaposlene, morali nemudoma nekaj narediti.

Vem, mnoga podjetja bi morala odpuščati, ukiniti bi morali določene programe, ampak tako je tudi prav. Če prodajaš nekaj, kar ne prinaša dobička, je nujno nekaj spremeniti.

Ne pozabite, tudi sam sem delodajalec. In če ne bom imel denarja za to, da bi si izplačal plačo, ali če ne bo denarja za plače sodelavcev, je torej prišel čas, da nekaj NAREDIMO. In to takoj! Če pa bodo država in zaposleni rekli, da je dovolj tudi 450 evrov, kot lastnik, delodajalec in direktor pač nisem prisiljen v spremembe.

Kdaj ljudje v resnici kaj spremenimo? Takrat, ko smo prisiljeni. In prav nič prej. Inercija je huda reč … Vsi mi bi radi spremembo, ampak samo pod pogojem, da sami ničesar ne spremenimo.

Vem, da zna biti za mnoge sprememba boleča. Ampak zakaj vztrajati v službi, ki ti prinese 450 evrov mesečno? Prepričan sem, da se bo v nekaj letih večina delavcev, ki bodo letos izgubili službo, znašla. Dobili bodo boljše službe z boljšim plačilom in srečnejši bodo.

In ker je to marketinški blog, še marketinški zaključek. Večina podjetij tudi v svojem marketingu nekaj spremeni šele, ko jih v to prisili upad prodaje in dobička. Takrat in nič prej. Večino podjetij v ukrepanje prisilijo slabe novice. Najuspešnejša podjetja pa gredo v spremembe zavestno, načrtno in leta, preden jim začne teči voda v grlo.


Komentarji:

26.11.2009 @ 13:41 sivolasi
Bravo za komentar! Se globoko strinjam.

Neka (relativna) blaginja nedvomno prinaša stagnacijo.

In kaj je bilo treba slovenskemu direktorju, ali managerju razmišljati, če delavci ne štrajkajo za 600 evrov, kakor je bilo od leta 1995 do 2008, on pa je imel/ima 10-15.000 evrov? NIČ!

In zato klobuk dol redkim (tujim) podjetjem, kjer so managerji napenjali možgane tudi v časih debelih krav.
V Sloveniji jih OČITNO niso...
26.11.2009 @ 15:12 M.
Vztrajati v službi z 450,00 evri je ostanek "bivših" socialističnih in divje "privatiziranih" podjetij...

Zahtevki delavcev po upravičenem povečanju minimalnih plač so ta podjetja, ki delijo tako nizke plače potisnila v kot, da se ta podjetja zapirajo...

Če ni dodane vrednosti, ni podjetja...in posledica je masovna brezposelnost na Uradih za delo.

Poiskati je potrebno nove marketinške prijeme in dodano vrednost pravično porazdeliti med delavce in upravo...najti neko sorazmerje...neko spoštovanje do "delavskega" težko zasluženega evra....

Tržne raziskave nam vedno znova in znova "govorijo", da je potrebno ljudi zaposliti v proizvodnih obratih, z donosi....tu pa se zgodba konča, saj prevelika obremenitev za bruto plače na zaposlenega in "predrag državni aparat to zavirata...in spet smo v krogu minimalnih plač, ki ne zadoščajo s 450,00 evri, človeka vredno življenje...

Nizke plače, nizka rodnost, nizek BDP....

Da, strinjam se z vašim prispevkom..
26.11.2009 @ 15:43 ervinator
S to logiko se strinjam, vendar mislim, da bi že meja 600 evrov neto plače povzročila hude pretrese v slovenskem gospodarstvu. Meja 800 evrov neto plače pa bi prisilila že skoraj vsa podjetja k odpuščanju dela zaposlenih.

Hm, ali lahko iz tega sklepam, da imajo ali so imeli pri Lisacu vsi zaposleni vsaj 800 EUR neto plače (plus malica in prevoz)? :)
26.11.2009 @ 15:45 ervinator
Da ne govorimo o javnem sektorju. Čeprav je o javnih uslužbencih veliko hudih besed, pa se mi zdi, da jih večina prejema manj kot 800 evrov neto - kajti večina jih ima le srednješolsko izobrazbo.
26.11.2009 @ 16:09 Aleš Lisac
ervinator, Slovenija je ena redkih držav, kjer so celo bilance zasebnih podjetij dostopni javnosti ... :) Vsak lahko z lahkoto pogleda koliko je kakšno podjetje zaslužilo, koliko je zaslužilo na zaposlenega, koliko je dalo za plače ... :)
26.11.2009 @ 19:04 ervinator
No ja, ti podatki so javni v vseh razvitih državah. Na Švedskem lahko vpogledaš celo v višino osebnih dohodninskih napovedi. :)

Pa poglejmo leto 2008: stroški plač 85.958 EUR za 6 zaposlenih. V najboljšem primeru, če bi imeli vsi enako plačo (pa verjetno temu ni tako), to pomeni 1193 EUR na mesec na zaposlenega; ampak to je bruto bruto plača; to pomeni, da je bruto plača približno 1010 EUR; neto plača po tem računu pride 698 EUR.
Se pa račun spremeni, če število zaposlenih ni bilo povprečno 6. :)

Shit, zdaj sem opazil, da sem vzel podatek iz leta 2007. V letu 2008 je bil strošek plač 74.582 EUR. :(
26.11.2009 @ 22:11 Aleš Lisac
Ervinator, hvala. :) Če ima človek blog, težko kaj skrije. Pet nas je redno zaposlenih. Od tega se trije pišemo Lisac. Po prihodkih na zaposlenega smo verjetno po večini statistik zelo dobri, po plačah pa ... Jaz sem v dvojni vlogi - lastnik in direktor. In kot lastnik ne dovolim direktorju, da bi imel visoko plačo. :) Samo sam se že nekako zmenim s sabo.
Podatkov o prometu in dobičku zasebnih podjetij recimo v ZDA in tudi večini evropskih držav po mojem mnenju ni mogoče dobiti.
27.11.2009 @ 00:33 ervinator
No saj, moja poanta je bila, da 800 evrov ni tako nizka plača (pač, glede na izobrazbo in gospodarsko okolje) in da bi bilo v Sloveniji precej težko najti podjetje, ki nima nikogar z nižjo plačo. Tudi mala in visoko donosna podjetja imajo za na recepcijo (ali kaj podobnega) na izbiro dovolj dobrega kadra, ki je pripravljen delati za relativno (kakor se pač vzame) nizko plačo. Kako nizke so plače nekaterih šele v velikih podjetjih. Hočem povedati, da v makro smislu govorimo o gromozanskih številkah ... Mene na primer Gorenje ni prav nič presenetilo.
27.11.2009 @ 07:39 katarina
ej a pa ti veš, kolk je 800 evrov neto? mislim, se zavedaš kolk denarja potem v resnici rabiš za tako plačo? in koliko bi potem plačal tistega, ki ima uni izobrazbo, zahtevno deovno mesto? 1500 evrov neto?

mimogrede: tisti, ki dobi 450 evrov neto dobi še neprofitno stanovanej s subvencionirano najemnino, v vrtcu in šoli ima vse ali skoraj vse subvencionirano, na morje gredo otroci preko zveze prijateljev mladine, otorke ob vstopu v srednjo šolo čaka štipendija ....
jaz pa, ker imam 1000 evrov, plačujem profitno najemnino, v šoli polno ceno prehrane, na morje moram otroke peljat z lastnmi prihranki, štipendije za moje otroke ni, ker presegamo cenzus....

ampak tega seveda stavkajoči ne boo povedali. le zakaj ne.
27.11.2009 @ 09:14 B.
Katarina, potem pa naj imajo vsi po 1000€ plače, pa ne bo potrebna nobena subvencija.
na vrh