Nove objave na vaš mail!

Vsak nov zapis, vam lahko pošljem po elektronski pošti. Prijavite se tukaj:

Poglejte kaj sem zapisal, natanko pred letom dni:

Intervju
  Poglejte kratek intervju z mano. Nekaj tem iz intervjuja:   Kaj narediti za povečanje prodaje? Kako pripraviti prodajalce, da bodo ...

Iz dnevnika marketinškega guruja 1. del

90_b_iz_dnevnika_guruja1.jpg

V knjigi boste našli 97 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Zanimivo in poučno branje. Vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse. Če vas zanima marketing, če želite uspeti v poslu, potem je ta knjiga za vas.

Iz dnevnika marketinškega guruja 2. del

88_b_iz_dnevnika_guruja2.jpg

V knjigi boste našli 93 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Marketing, direktni marketing, prodaja, retorika, dobičkonosne ideje. Zanimivo in poučno branje, vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse.
 

Iz dnevnika marketinškega guruja 3. del

89_b_iz_dnevnika_guruja3.jpg

V knjigi boste našli 105 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Zanimivo in poučno branje, vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse. Marketing, direktni marketing, dobičkonosne marketinške ideje za vsak posel.

Tag

Aleš Lisac, Marketing, Direktni marketing, Trženje, Neposredno trženje, Retorika, Retorik, Javno nastopanje, Šola retorike, Prodaja, Povečanje prodaje, Zaslužek, Povečanje zaslužka, Oglaševanje, Guru, Coaching, Seminarji, Knjigarna, Dobre knjige, Svetovanje, Consulting,

Недорогое постельное белье в Киеве

<< nazaj Zdravniki ne znajo šteti, ali zdravniški sex ...
Dnevnik guruja
Komentarji:   7 19.10.2009

V intervjuju za Mag je gospod Samo Fakin povedal, da zdravniki namesto da bi pacientom predpisali 4 ali 5 škatlic zdravila, raje predpišejo 6 škatlic. Zakaj zdravniki predpišejo več zdravil, kot bi bilo potrebno?

Razlog je čisto preprost. V latinščini je precej lažje napisati 6 (sex), kot pa 4 (quattuor ) ali 5 (quinque).

Zdravniki enostavno ne znajo niti šteti v latinščini. Pozabili so, kako se napiše 4 ali 5, in zato predpisujejo napačne količine zdravil. Davkoplačevalce to zdravniško neznanje veliko stane.

Seveda se človek vpraša, zakaj jim ne dovolijo, da napišejo pet po slovensko, ali pa kar s številko, recimo 5. Tako bi se zdravniki lahko izognili sramoti, ker ne znajo šteti po latinsko, mi vsi pa bi za zdravstvo plačevali malo manj.

V čigavem interesu je štetje po latinsko? Verjetno samo v interesu prodajalcev zdravil. Ampak ne bomo razpravljali o tem. To je vendar marketinški blog.

Je v tem zapisu kakšna marketinška lekcija?

Seveda! Vsaj dve.

Prvič. Ne glede na to, kaj prodajate, poskrbite za to, da bo nakup pri vas ENOSTAVEN.

Zapomnite si, da zmedene stranke ne kupujejo, zmedene stranke nakup odložijo za kdaj drugič (ali morda za vedno). Stranke, ki nečesa ne vedo, stranke, ki jim je nerodno, stranke, ki ne poznajo vašega slenga itn., bodo kupile manj, ali pa sploh ne bodo kupile.

Dovolj je že malenkost (še posebej pri prodaji preko spleta), da stranka ne kupi. Vsaka beseda je pomembna, vsak korak v postopku nakupa je pomemben. Če ne pomislite na vse malenkosti, lahko izgubite stranke, izgubljate lahko pri velikosti naročila. Skratka, podrobnosti so pomembne.

Drugič. Verjamem, da je izjava gospoda Sama Fakina pravilna. Ker jo z lahkoto preverimo. Enostavno moramo preveriti, kolikokrat se na receptih pojavijo latinske besede za števila od ena do sedem. Potem pa rezultat primerjamo s številkami, ki bi se morale pojavljati, če bi zdravniki predpisovali toliko zavojčkov zdravila, kot je predpisano. V vsakem podjetju lahko veliko zaslužimo in odpravimo veliko napak že samo s pravilnim spremljanjem podatkov.

Ja, zdravnike imam res malo na piki, ampak očitno si to zaslužijo. Je pa res, da današnjega zapisa ne bi bilo, če jim ne bi bil tako zelo všeč latinski zapis številke sex. :)


Dodaj komentar


Komentarji:

19.10.2009 @ 13:31 neprilagojen
A zato je zadnjič stari ata tako bentil. Govoril je, da mora dobiti zdravila za sex, v lekarni pa so mu dali Ketonal...)) Zdaj vidim, da je malce narobe prebral. Je hudič, če ne razumeš latinsko...))
20.10.2009 @ 01:19 Sašo
Zdravniška "sex" :))
Bi kar verjel da se jim ne ljubi napisati 5 po latinsko ampak kar na hitro napišejo "sex". Kje sem to opazil?
Ko sem za svojo taščo šel v lekarno po tablete, napisano je bilo "sex", pa je vedno eno ven vzela. Zakaj? Ker ji ni pripadalo 6 ampak 5...
Naslednjič bom kar direktno dohtarco poklical pa vprašal zakaj piše 6 če dajajo samo po 5 škatl.

neprilagojen, ta je pa dobra ;)

Se pa strinjam da s to latinščino malce komplicirajo vse skupaj. Tudi sami izrazi o bolezni, ki jih dobiš na izvidu, ti niso nič kaj jasni.
Mogoče pa je to razlog, da jih bolniki nebi razumeli in brez veze delali paniko...

Drugače sam nimam zdravnikov na piki, ker so mi že ogromno pomagali in jih lahko pohvalim(oz. vsaj tiste ki jih poznam). Ne odobravam pa sistema, ki ga postavljajo, ker se nič kaj ne izboljšuje ampak je čedalje slabše (tudi če še kaj zraven plačaš). ...čakalna politika seveda, ampak o tem nebi razkladal, ker se mi zdi da se je že enkrat kar na dolgo in široko pisalo tukaj gor ;)

LP, Sašo
21.10.2009 @ 08:02 malo verjetno
Razlaga se zdi malo za lase privlečena.

1. zdravniki znajo na pamet na stotine zdravil, diagnoz in še česa, mnogo od tega z nemogočimi imeni, pa se ne bi mogli zapomniti teh nekaj preprostih števnikov, ki so edina stvar, ki se ponavlja na vseh receptih??

2. poleg latinske besede se na receptu piše še rimska številka.

3. Recepte pišejo/kracajo tako hitro, da ne gre za prav pedantno črkovanje; tudi če bi kdo res ne znal črkovati, bi zlahka napisal krace IV quat--- ali V quin--- povsem dovolj za farmacevta.

4. Obstajajo določeni standardi, koliko se lahko predpisuje... Če zdravnik to krši, se izpostavlja nadzoru in sankcijam ZZZS. Zakaj bi prostovoljno rinil v težave? Ker da ne zna nakracati nekaj približno IV-quattro (audi, ja....)?

5. Eden od razlogov za obsežnejše predpisovanje je morda tudi to, kot je povedal minister včeraj, da Slovenci naredimo 10.000.000 obiskov pri zdravniku letno. Vsak povprečno torej 5x. Vsak obisk stane - čas, denar... in morda je včasih bolj racionalno predpisati kakšno tableto viška kot pa, da pacient pride večkrat (recimo za kronične zadeve - ne velja pa takšno razmišljanje za antibiotike!).

Kakšna so stroškovna razmerja med delom in materialom (zdravila) je pa menda vsakemu poslovnežu jasno!

Saj zgodbice s sexom so zelo privlačne, ampak malo več korektnosti in upoštevanja zgornjih logičnih predpostavk pa ne bi škodilo. Fakin pa ima pač svojo agendo in objektivno v tej zgodbi ni ravno cvet objektivnosti.
21.10.2009 @ 08:49 Aleš Lisac
@malo verjetno:

Statistično z lahkoto dokažemo (in Samo Fakin brez dokaza ne bi izjavil, kar je izjavil) da zdravniki predpisujejo prevečkrat sex glede na številki 5 ali 4. Zdravniki so samo ljudje in to je marketinški blog. Ljudje se pa obnašamo po liniji najmanjšeg odpora ...

Sicer pa zdravniki tudi na uro ne poznajo in osnov logike jih tudi niso naučili. Včeraj je moja žena na Klinični center peljala svojo 83 letno staro mamo. V čakalnici je bilo še 7 bolnic. Zdravnik je vseh 8 naročil ob 13.00. Preverjeno, ker je moja žena ostale v čakalnici vprašala za kdaj so naročeni. Zdravnik je prišel ob 14.05. Kdaj so vsi prišli na vrsto vam je jasno. Ne poznajo na uro in ne cenijo časa pacientov in njihih spremljevalcev.
21.10.2009 @ 10:09 malo verjetno
"Statistično z lahkoto dokažemo"

No, pa dajte. Če lahko z lahkoto, potem dokažite z lahkoto in objavite na blogu.

A statistika je resna stvar in je ne gre jemati površno. Tudi če pokažete, da se 6 škatlic predpisuje bistveno bolj pogosto kot 4 ali 5, je s tem že kaj dokazano? Morda pa se za kronične bolezni predpisuje za pol leta vnaprej, morda je ena škatlica ravno za en mesec. In če nekdo jemlje zdravila celo življenje, je precej vseeno, če obnavlja zaloge na 4, 5 ali 6 mesecev - na dolgi rok bo porabil enako. In ogromno zdravil - za starejše, za pritisk itd. se jemlje točno tako - do konca življenja. In kako je v drugih državah, se tam tudi pogosteje izdaja 6 škatlic kot 5? Itd.


"Zdravnik je vseh 8 naročil ob 13.00"

1. Ne bo držalo, ker zdravnik ne naroča. Pacientov ne naročajo zdravniki, temveč sestre. Zdravnik, ki opravlja delo zdravnika, ni šef sestre. Niti ni njegovo delo organizacija. Na koncu je za organizacijo odgovoren direktor klinike (če je slučajno dr.med., to vnese nekaj zmede v celotno sliko), nad njim pa še ZZZS in ministrstvo.

2. Ste kot potrošnik kaj ukrepali, ko niste bili zadovoljni z naročanjem? Pravila za naročanje postavlja ZZZS (kar je mnogokrat prav izvor problemov) in bi se lahko tam pritožili, da nekje ne deluje.

3. Posamezni zdravniki (ki niso direktorji), ki opravljajo večino dela, so sami prav tako žrtev slabe organizacije sistema. Mnogokrat so razpisani na 2 mestih hkrati. Recimo imajo operacijo ali obveznosti na fakulteti, hkrati pa še ambulanto. Operacija se zavleče in na koncu vi čakate eno uro več. Kdo je kriv? Imamo pač socializem, državno zdravstvo in nič konkurence - in to večini zdravnikov sploh ni všeč, kajti v konkurenčnem sistemu bi zaslužili bistveno več.
21.10.2009 @ 12:21 Aleš Lisac
@ malo verjetno; Nič ne bom dokazoval - dokaze ima Samo Fakin.

Debato bom zaključil z marketinškim nasvetom, ki velja za vse nas podjetnike in managerje: NE SMEMO SE PRIMERJATI S KONKURENCO, primerjati se moramo s tistimi panogami, kjer s strankami delajo lepo, kjer se kot stranke lepo počutijo.

Tako se mora recimo direktor bolnice primerjati z direktorjem odličnega hotela. V odličnem hotelu, ti osebje parkira avto, z invalidskim vozičkom lahko prideš do sobe, hrana je odlična, na recepciji se ne čaka, v sobah so rože in lepi kopalni plašči ... :)

In ne misliti, da zdravniki niso odgovorni ... V vsakem podjetju so za stanje odgovorni čisto vsi. Najbolj seveda vodstvo, ampak tudi drugi znajo biti odgovorni, prijazni in znajo uporabljati zdravo pamet, če hočejo.

Moje osebno mnenje je, da za komunizem recimo ni bil kriv samo tovariš Tito. Odgovorni so bili tudi vsi mali komunistki, ki so za male privilegije zamižali na obe očesi, ko so se dogajale grde stvari.

Itak, pa vedno, ko malenkost stopimo na prste monopolističnim panogam, vedno naletim na odzive kot je vaš ... če stopiš mački na rep ...
21.10.2009 @ 13:17 malo verjetno
Strinjam se z vami v marsičem; da so za stanje v podtjetju odgovorni vsi, da ni bil kriv samo Tito, da ni sprejemljivo, da ste morali čakati itd.

Strinjam se tudi s tem, da nekateri zdravniki ravnajo škodljivo in celo protizakonito. Pomislite, nekateri fakini so eritropoetin celo obračunvali po dvakrat, in s tem zavestno oškodovali zavarovance, a kratek je spomin Slovencev.

Ne strinjam pa se s posploševanjem. Če napišete, da zdravniki ne znajo šteti, ne poznajo na uro in ne cenijo časa pacientov, ali da imajo ogromno plačo, večina bralcev razume, da to velja za vse ali za večino. Postavite se prosim v vlogo mladega zdravnika, ki je delaven, se trudi biti profesionalen, prijazen, a ima zelo omejene možnosti pri spreminjanju sistema. Po eni strani se znotraj sistema vsakodnevno bori z mlini na veter, po drugi pa mora od zunaj poslušati pavšalne ocene (velike plače, slabo delo itd.), ki so vsaj zanj povsem netočne in nepravične.

Ta mladi zdravnik bi šel rad na trg, delal dobro, profesionalno, prijazno, in bil zato nagrajen tako kot na zahodu, kjer je zdravnik v povprečju najbolje plačan poklic. Ampak za razliko od odvetnika, arhitekta itd. on ne sme opravljati svobodnega poklica – pri nas imamo javno zdravstvo, s hiperregulacijo, brez konkurence, z uravnilovko, in država vedri in oblači nad celotnim zdravstvom. In mnogi mladi pač obupajo in gredo ven.

Tudi jaz zaključujem z debato, da vi KAR STOPITE MAČKI NA REP, AMPAK NE MALENKOST, TEMVEČ MOČNO, zato da se bo res kaj spremenilo. Namesto jamranja na blogu, da ste čakali, opravite svojo potrošniško dolžnost in se pritožite vodstvu klinike, ministrstvu ali ZZZS, da ste neupravičeno čakali. Ne pozabite, da riba smrdi pri glavi. Zgledujmo se po najboljših, ampak ne samo po bolnicah in hotelih, ampak kar po zdravstvenih sistemih, kot je recimo švicarski, kjer so zasebne celo zavarovalnice. Dokler ne bo konkurece med zavarovalnicami, dokler ne bo konkurence med klinikami, se ne bo nič spremenilo. ZAHTEVAJTE KONKURENCO V ZDRAVSTVU namesto bednega socialističnega zdravstva, kjer smo vsi reveži. Pa lep pozdrav!
na vrh