Nove objave na vaš mail!

Vsak nov zapis, vam lahko pošljem po elektronski pošti. Prijavite se tukaj:

Poglejte kaj sem zapisal, natanko pred letom dni:

Intervju
  Poglejte kratek intervju z mano. Nekaj tem iz intervjuja:   Kaj narediti za povečanje prodaje? Kako pripraviti prodajalce, da bodo ...

Iz dnevnika marketinškega guruja 1. del

90_b_iz_dnevnika_guruja1.jpg

V knjigi boste našli 97 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Zanimivo in poučno branje. Vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse. Če vas zanima marketing, če želite uspeti v poslu, potem je ta knjiga za vas.

Iz dnevnika marketinškega guruja 2. del

88_b_iz_dnevnika_guruja2.jpg

V knjigi boste našli 93 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Marketing, direktni marketing, prodaja, retorika, dobičkonosne ideje. Zanimivo in poučno branje, vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse.
 

Iz dnevnika marketinškega guruja 3. del

89_b_iz_dnevnika_guruja3.jpg

V knjigi boste našli 105 kratkih nasvetov za povečanje prodaje in dobička. Zanimivo in poučno branje, vse na podlagi primerov, večinoma iz slovenske prakse. Marketing, direktni marketing, dobičkonosne marketinške ideje za vsak posel.

Tag

Aleš Lisac, Marketing, Direktni marketing, Trženje, Neposredno trženje, Retorika, Retorik, Javno nastopanje, Šola retorike, Prodaja, Povečanje prodaje, Zaslužek, Povečanje zaslužka, Oglaševanje, Guru, Coaching, Seminarji, Knjigarna, Dobre knjige, Svetovanje, Consulting,

Недорогое постельное белье в Киеве

<< nazaj Aspirin in pralni prašek
Dnevnik guruja
Komentarji:   5 20.05.2007

Aspirin in pralni prašek

Tole sem poslikal včeraj. V Tescovi trgovini praktično skupaj na isti polici prodajajo pralni prašek in Aspirin.

aspirin

Čistila in zdravila skupaj v samopostrežni trgovini, ki je odprta tudi ponoči. Kako je to možno?

Slika seveda ni nastala v ZDA, ampak mnogo bližje. Na Poljskem. Tudi v Sloveniji se bo prej ali slej zgodilo nekaj podobnega. In krivi so seveda lekarnarji. Zakaj?


Poglejte, pred 107 leti so bile v Ljubljani lekarne odprte dlje kot danes in tudi ponoči so bile vse dežurne.


lekarne


V 107 letih so si lekarnarji izborili določene privilegije. Eden od privilegijev je ta, da je glavnem mestu države dežurna samo ena lekarna in da pred njo sredi zime ob 23.14 uri zvečer, na minus 9 stopinjah v vrsti za Lekadol stoji 24 ljudi (žal nimam dobre fotografije, na telefonu nimam fleša).

Vse panoge se borijo za določene privilegije. In tako je tudi prav. Pomembno pa je, da pri svoji borbi za privilegije ne pretiravajo. Kajti če pretiravaš, se vse, za kar si se boril, obrne proti tebi. Nekaj primerov:

Dimnikarji so se super domenili z državo – za storitve jim moramo plačati, konkurence pa ni, dimnikarja si ne moremo izbrati sami. Ampak sedaj smo na dimnikarje jezni in svoje bodo z obrestmi dobili nazaj.

Lekarnaji so prepričali državo, da samo oni znajo prodajati Aspirin. Vse lepo in prav, tudi jaz raje kupim zdravila od nekoga, ki se na zdravila spozna. Vendar se mi ne zdi prav, da pustijo zdravil potrebne sredi mrzle noči čakati na ulici. In zato podpiram prodajo zdravil v samopostrežnih trgovinah in na bencinskih črpalkah.

Notarji so si izborili lep monopol, pa so jo vsaj malo dobili po prstih.

Še enkrat poudarjam, nič ni narobe, če se določena panoga organizira in se bori za določene pravice. Vendar pozor! Nikar na škodo kupcev. Bumerang bo prej ali slej priletel nazaj.

Se spomnite Crvene zastave? Z lobiranjem so dosegli praktično prepoved uvoza drugih avtomobilov, visoke carine in vse sorte drugih zaščit. Šli so celo tako daleč, da so si izborili odlog vgradnje vzglavnikov v priljubljene fičke … In kje so danes?

Dragi šoferji, rad vas imam, prav je, da se borite za svoje pravice, ampak če boste še enkrat s svojimi kamioni zaprli ceste, se vam to ne bo izplačalo. Tega ljudje ne maramo, ni prav, da s svojimi velikimi vozili podaljšujete vožnjo mamic z otroki v vrtec.

Lekarnarji bodo kmalu izgubili svoj monopol nad prodajo zdravil, ker so bili sebični. Ni se jim dalo dežurat. Prepričali so sami sebe, da se v njihovi panogi pa res ne da biti odprt cele noči. Če ne bi bili sebični, njihove stranke (vsi mi) ne bi podpirale odprave tega monopola.

V poslu in osebnem življenju se ne izplača (in se ne sme) biti sebičen. Amen.

Dodaj komentar


Komentarji:

21.05.2007 @ 08:37 Ana
Pri nas aspirina še nekaj časa ne bo na kratkemu seznamu zdravil, ki se bodo dobila v trgovinah, ker obstaja verjetnost, da ga človek lahko uporabi v samomorilske namene. Ampak če ga kupimo v lekarni, potem je pa popolnoma druga zgodba?
21.05.2007 @ 11:56 ervinator
Na oblast moramo pritisniti tudi za odpravo drugih monopolov (notarji). Naslednje vprašanje torej je, kako prepričati vlado, da to dovolj veliko ljudem veliko pomeni. Če začnemo akcijo preko spletnih dnevnikov, bo večina piscev in bralcev ta problem prepoznala za minornega. Vlada pa bo zamahnila z roko, češ da nas itak nihče ne sliši.
22.05.2007 @ 09:23 juta
Aleš je zgodbo z lekarnarji omenil že večkrat. Zanima me, ali nihče od njih ne bere teh blogov, ne hodi na seminarje, glede na to, da se ni še nič spremenilo. Če bi kdo resnično znal ceniti Alešev nasvet, potem bi bila vsaj v Ljubljani že odprta kakšna dodatna lekarna tudi čez noč. Ali pa so res tako samovšečni, da mislijo, da jim tega ni treba?
24.05.2007 @ 09:24 jani
Niso samovšečni, zaenkrat jim res ni treba.
24.05.2007 @ 09:30 Polona
Jani, se bojim, da imaš prav.
na vrh